Şiileri tekfir eden âlimlerin varlığı bizim için önemlidir. Her halukarda onların sapıklıklarını ortaya dökebiliriz, bundan çekinmeyiz fakat birileri de çıkar, Şiileri tekfir etmeyen âlimler varken ortada ki çoğunluk böyledir, şiileri topluca tekfir eden belli âlimler vardır onlar da tenkitçiliği ön planda olan âlimlerdir.
Şimdi şiileri tekfir etmek isteyenler bir liste çıkarsınlar, tekfir eden âlimlerin listesini yapsınlar görelim bakalım ne kadar âlim tekfir etmiş.
İhtilaflı konuları kaşımak sizlere bir fayda vermez. Tekfir konusuna bu kadar sevdalı olmayın. İhtyiatlı davranmayı yeğleyin. Ben yine diyorum dileyen gitsin tekfir etsin ben kimseye sen neden tekfir ediyorsun demem ama ortada ihtilaf varken her müslüman tekfir etmelidir, sizler tekfir etmiyorsunuz haliniz ne olur gibi birşey söylerseniz ben de derim ki binlerce yıldır gelip geçen islam âlimlerinin bir çoğunu töhmet altında bırakırsınız.
Osmanlı’nın Şia mensubu türkleri türk saymadığına, türk sınıfına sokmadığına dair malumatlar vardır fakat gayr-ı müslim olarak nitelediğine dair ben bir malumat bilmiyorum.
Osmanlı döneminde tekfir eden âlimler çoktur, benim sorduğum bu değildir. Osmanlı’nın büyük kadılarından, devlet erkânından yada Şeyh-ül İslamlarından karar alarak Şia Mensuplarını gayr-ı müslim olarak ifade eden bir Şeyh-ül İslâm yada yetkili kimse var mıdır?
Osmanlı onlara o kadar baskı yapmasına rağmen topunu kafir saymış mıdır saymamış mıdır?
iktibas: aşıkyekini |