8 Şevval 1429
08 Ekim 2008, Çarşamba
8 Şevval 1429
08 Ekim 2008, Çarşamba
Ayet
Muhakkak O (kur’ân), arşın sâhibi (Allah katında) yüksek mevkiye sâhip, çok şerefli, güçlü bir elçinin (Cebrâil’in, Allah’tan) getirdiği sözdür.
(Tekvir 19-20 )
hadis
Resullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim, rızkının Allah tarafından genişletilmesini, ecelinin uzatılmasını isterse sıla-i rahim yapsın.
(Buhari, Edeb 12)

GİrİŞ Yap

Kullanıcı ismi:
Şifreniz:

Beni hatırla

...........................................
Şifrenizi mi unuttunuz
yoksa hâlâ üye değil misiniz? Hemen Üye Olun

Arama

Gelişmiş arama yap

Online Üye

Şuan Forumda: 27 (1 Kayıtlı ve 26 Misafir) bulunmaktadır.

Online   okyanus
Tekil Mesaj gösterimi
Ayşe Reşad
.................

Ayşe Reşad - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 26.928
Teşekkür aldı: 11.979 konuda 42.974 kere
kucult  büyük
Yıllardır söylüyoruz ama, demek ki yeterince duyuramadık

Hak-dilaram´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Zikir olsun salavat olsun, Arabi nazımla güzelce telaffuz edilmesi ibadettir.

Mesala hadis-i şerifte Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

" Kim bir yazıda Benim üzerimde salavat getirirse, ismim o kitabda devam ettiği müddetçe melekler yazana istiğfar etmekten ayrılmazlar. "

Bazı kisiler, yazılarında (S.A.V.) yazıyorlar.Bu doğru değildir. En azından sahibini bu sevabdan mahrum kılar..

Nitekim Hafız İbnu Salah diyor ki:

" Bazı gafil insanlar, yazı yazmak esnasında Peygamberin ismini yazarlarken cimrilik veya tembelliğe kapılarak avam talebeleri gibi sallallahu aleyhi ve sellem yerine " salalem " yazmaktadırlar. Bu doğru değildir."

Türkçemizde de telifçiler, yazarlar, bu belanın dolusuna yakalanarak S.A.V. yazmaktadırlar. Ne tuhaf !..

İmam Şa'rani diyor ki:

" Böyle yazanlar, ya cimriliğe kapılmış, mürekkeb ve ve kağıdı kadar Peygamberi sevmemiş, ya tembelliğe yakalanmış, parmaklarının yorulmasından vazgeçmiş, dolayısıyla O Habib-i A'zam'ı sevmemiş.

Yahud da " Kim bir yazıda Benim üzerimde salavat getirirse, İsmim o kitabda devam ettiği müddetçe melekler yazana istiğfar etmekten ayrılmazlar." mealindeki hadis-i şeriften gafil kalmıştır...

İktibas: DUA s.110 İsmail Çetin Dilara Yayinlari
NEYİ SAV ıyoruz?

Metrecelerce mail yazıyoruz....Pardon, bi an için ekrana değil de kağıda
yazıyormuşuz gibi geldi, düzeltelim; byte' larca mail yazıyoruz...

Yazdığınız bir mailde kaç defa tuşa bastığınızı hiç düşündünüz mü,çok saçma tabi hiç düşünmediniz.

Örneğin şu an okuyacağınız mail tahminen 30 satır olsa,ortalama bi hesapla en az 2400 defa tuşa basacağım!!

Sadede gelelim ve bu gereksiz hesabın gereğini açıklayalım:

Çok değerli bilgiler içeren,ayet ve hadislerle desteklenmiş birçok güzel
mail yazıyoruz ve yüzlerce hatta binlerce kez tuşa basıyoruz. RASULULLAH Efendimizin adı geçince de açıver hemen bi parantez, yaz içine de bi "S.A.V." geç....

Olmuyor efendim, hiç olmuyor.

Binlerce kez üşenmeden tuşa basıyoruz da, "sallallahu aleyhi ve sellem"
yazmak için 9-10 kez daha tuşlara dokunmak ince ve nadide parmaklarımızı mı yoruyor ??

Keza, "Allah" lafzı geçtiğinde de aynı üşengeçliğin eseri kısaltmalar...
Bu tür kısaltmalar üşengeçlikten öte edebden, muhabbetten uzaklaşmanın da sinyalleri midir nedir?

Efendim kızacaksınız belki, muhabbetin ölçüsü, yazılarda herkesin kullandığı adet olagelmiş kısaltmalarla mı ölçülür?

E bakın o zaman,bir hadis-i şerifin ışığında, alimler ne diyor:

" Hadis-i şerifte Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem,şöyle buyurmuştur:

" Kim bir yazıda benim üzerimde salavat getirirse,ismim o kitapta devam ettiği müddetçe melekler yazana istiğfar etmekten ayrılmazlar.

"Ebu Süleyman Darani Hazretleri diyor ki:

'Kim Allah Azze ve Celle'den
ihtiyacının giderilmesini isterse,ağzıyla,kalbiyle; yazıyorsa kalemiyle
Peygamber'e salavat getirsin, ondan sonra ihtiyacını arzetsin.'

Bazı cimriler, yazılarında (S.A.V.) yazıyorlar.Bu doğru değildir.En azında,
sahibini bu sevabdan mahrum kılar.

Nitekim Hafız İbnu Sulah diyor ki:

'Bazı gafil insanlar,yazı yazmak esnasında Peygamber'in ismini yazarken cimrilik veya tembelliğe kapılarak avam talebeleri gibi, sallallahu aleyhi ve sellem yerine "sal'alem" yazıyorlar.Bu doğru değildir.' Türkçemizde de telifçiler,yazarlar,bu belanın dolusuna yakalanarak (S.A.V.)yazmaktalar. Ne tuhaf!!

İmam Şa'rani rahmetullahi aleyh diyor ki:

'Böyle yazanlar,ya cimriliğe
kapılmış,mürekkeb ve kağıdı kadar Peygamber'i sevmemiştir,ya tembelliğe kapılmış parmaklarının yorulmasından vazgeçmiş,dolayısıyla O Habib-i Azam'ı sevmemiş. Yahud da 'Kim bir yazıda Benim üzerimde salavat getirirse, ismim o kitabda devam ettiği müddetçe melekler yazana istiğfar etmekten ayrılmazlar' mealindeki hadis-i şeriften gafil kalmıştır.'

(Ahlaki Reçeteler, Dilara yayınları)

Yapmayalım efendim,

(sav) yazıp geçmekle, salavat sevabını 'sav'mayalım !!!...
Bu extra cimrilik adetini ortadan kaldıralım !

Gönülden sevgi ve selamlar,hürmetler...

Yazan; "ahir zaman"

"Nasıl dünya maîşeti insanlardan kazanılıyorsa, ahiret maîşeti de insanlardan kazanılır!"

http://yurekyanginlari.blogcu.com/
eski 19.10.2007, 02:36 Ayşe Reşad isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)  
Alıntı ile Cevapla   #2

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:30 .