Omer bin Hattab radiyallahu Teala anhu,{Hatirla o vakti ki Rabbin,Adem ogullarinin sirtlarindan zurriyetlerini alip cikartti ...}(El-A'raf 172) ayetinin manasindan soruldu; dedi ki:Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in bundan soruldugunda soyle cevap verdigini isittim: " Gercekte Allah Teala Adem'i yartti:Yemini=KUvvet ve Kudretiyle sirtini oksadi; akabinde sirtindan zurriyetini alip cikardi; ve:"Bunlari cennet icin yarattim; cennetliklerin amelini islemekle calisacaklar." buyurdu
Sonra Kudretiyle bir daha sirtini oksadi; derken sirtindan birtakim zurriyetinialip cikardi; ve: "Bunlari ates icin yarattim; ateslilerin amelini islemekle calisacaklar."buyurdu."
Is boyle olunca bir adam:" O halde nerede amel ya Rasulallah?" diye sordu.Buna da Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem:"Hic suphesiz,Allah Teala cennet icin bir kulunu yarattigi zaman,onu cennetliklerin isledikleri amelle calistirir.Nihayet o cennetliklerin isledikleri bir amel uzere ölür,binnetice cennetliklerin isledikleri amelle calistigi icin Allah da onu cennetine sokar.
Bir kulunu da ates icin yarattigi zaman,onu da ateslilerin isledikleri amelle calistirir.Nihayet o da ateslilerin isledikleri bir amel uzere ölür; binnetice ateslilerin isledikleri amelle calistigi icin Allah da onu atesine sokar." diye cevabini verdi[Imam Malik el-Muvatta c.2 s.899 h.n. 1604, Musned-i Ahmed c.1 s.44,45 h.n.311,Sunen-i Ebi Davud h.n. 4703 ...)
Ismail Cetin,Ask
Konu diyarbekrî tarafından (24.10.2007 Saat 22:04 ) değiştirilmiştir..
|