Öğrencilik yıllarında Ankara'da Kızılay Bayındır sokakta arkadaşlarla kaldığım binanın tam karşısında AKABE Kitabevi vardı. Her biri kendi çapında birer kıymet olan insanlar gelir , giderdi Akabe'ye...Rahmetli Cahit Zarifoğlu ile de orada tanışmıştım. Öğrencilikten arta kalan zamanda Akabeye uğrar orada çalışan Urfa'lı Burhan kardeşimizle çay içer sohbet ederdik...Muhabbet ilerledi ve benim karikatürist-ressam tarafımı öğrenince kitap kapaklarının tasarımına katkıda bulunmamı istediler. Hiç unutmam Rasim Özdenören'in TV filmi olarakta çekilen ÇÖZÜLME adlı kitabının kapağını yaptıktan sonra daha bir Akabeli olmuştum.
İşte ilk olarak Malcolm X adını orada duydum ve Alex Haley'in yazdığı Malcolm X kitabının kapağını da yanılmıyorsam 1978'te yaptık. Evet Malcolm X Amerika'daki müslümanların bugün hayatta olmayan simgesel bir ismi olarak anılıyor...O ilk basılan kitap sonrası da Malcolm X'le ilgili bir çok yayın okudum. Yıllar sonra şunu söyleyebilirim: CIA gibi bir örgütün dünyanın her tarafında parmağı olup ta burnunun dibinde yani Amerika'da olmaması düşünülemez. Dolayısıyla MalcolmX'in ölüdürülmesi de bir Amerikan CIA yapımı tezgahtır. |