Bayrak
20 Recep 1429
23 Temmuz 2008, Çarşamba
20 Recep 1429
23 Temmuz 2008, Çarşamba
Ayet
Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir.
Hucurat-12
hadis
Kim ki yanında Müslüman kardeşinin gıybeti yapıldığı halde, gücü yeterken ona yardım etmezse, Allah onu dünya ve ahirette zelil kılar.
Camiu’s-Sağîr

GİrİŞ Yap

Kullanıcı ismi:
Şifreniz:

Beni hatırla

...........................................
Şifrenizi mi unuttunuz
yoksa hâlâ üye değil misiniz? Hemen Üye Olun

Arama

Gelişmiş arama yap
Hak-dilaram Sözlük

Yürek Yangınları

Online Üye

Şuan Forumda: 21 (3 Kayıtlı ve 18 Misafir) bulunmaktadır.

Online  ebu mus'ab, ta-ha

Admin :: S.Mod :: Mod :: Yazarlar :: İmtiyazlı Üye
eee
Tekil Mesaj gösterimi
Hak-dilaram
Hakkperest
(Konuyu Başlatan)

Hak-dilaram - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

1 Albümü var

Teşekkür etti: 10.869
Teşekkür aldı: 4.476 konuda 21.266 kere
Blog-Yazıları: 2
Hak-dilaram - MSN üzeri Mesaj gönder
ulaşmak anında da aşırı ferahtan sakınmak gerekir.

Zira ani vuku bulan korku, bela ve musibet, kalb ve akciğere tesir ettiği gibi, keyif de aşırı derceye varırsa, akciğer ve karaciğere zarar verir.

Onu için daima temkinli olmya çalışmak, musibet anlarında " ...Muhakkak biz O'nun mülküyüz. (Nihayet) O'nun huzuruna dönücüyüz. " [El-Bakara 156] mealindeki ayet-i kerîmeyi tekrarlamak, nimet ve keyif zamanlarında ise "...Diri olup ölmeyen Allah'a dayandım..." [El-Furkan 58] sözünü dille tekrarlamak burada iyi tedavi yapar. "...Sana (hayr veya şer) isabet eden belalara katlan (temkinle dayan). Çünkü muhakkak bunlar kesinlikle takdir edilmiş işlerdir." [Lokman 17] buyrulan ayet-i kerîmede sabrın bu mertebesi beyan olunmuştur.

Dîni tebliğ etmek esnasında gelen tepki ve belalar yüzünden din tebliğini terk etmek caiz olmadığı gibi, sözün kabul oluşu takdirinde de keyiflenmemek gerekir.

Çünkü bu ayet-i kerîme, buna da işaret etmektedir. Reislerden korkup emr-i bilma'rûfu ve nehy-i an-il-münkeri hakkıyla yapmayanlar bu ayat-i kerîmeden ibret alsınlar: "Sana isabet eden belalara katlan (temkinle dayan) Çünkü muhakkak bunlar kesinlikle takdir edilmiş işlerdir."

İbnu Rûmî ne güzel söylemiş:

Ben kişinin hayatını ölümüne rehin gördüm
Böylece sıhhatin hastalığına rehindir
Bir iş bana güzel görüldüğü zaman
Gevezeliği gerçek inançla yutarım
Nitekim o da rüyada ihtilam gibi gelip geçicidir
Güzel işte olup zevâline inanan o kimse
Nimet içerisinde olsa bile gene ümidsizliktedir

Bir hadîs-i şerîfte de şöyle buyrulmuştur:

"Aşırı gamlı ve üzüntülü olma. Takdir olunan olacak. Sana tayin olunan rızk da er geç sana gelecektir." Bu hadisten iktibâsen Seyyid Tâhâ Nehrî şöyle demiştir:

Müsebbib-il-esbab Melik'e güven
Rızk sana geldi mi elbette kapını çalar

Bir şair de şöyle demiştir:

Sabırla dilediğin murada ulaşırsın
Yumuşak davranmakla demir sana yumuşar.

Iktibas: Mufassal Medeni Ahlak

Buraya Baktınız mı? Tıklayın
eski 04.02.2008, 20:29 Hak-dilaram isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)  
Alıntı ile Cevapla   #64
Hak-dilaram isimli üye'ye teşekkür eden 7 üye:

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:19 .