| belki bir gün... (Konuyu Başlatan)
Teşekkür etti: 9
Teşekkür aldı: 29 konuda 68 kere
|
ramazan ayi orucu ayetlerine topluca bakis:  Ey îman edenler! Sizden onceki (ummet)lere yazildigi gibi, sizin uzerinize de oruc tutmak yazildi (farz kilindi). Olur ki bu sayede takvaya erersiniz. Quran 2/183  (Farz kilinan oruc) sayili gunlerdir. Sizden kim, (o gunlerde) hasta veya seferde ise, tutamadigi gunler sayisinca baska gunlerde (oruc) tutar. (Ihtiyarligindan veya tedavisi mumkun olmayan bir hastaliktan dolayi) oruc tutmaya gucu yetmeyenlere, (her gune karsilik) bir yoksulu (sabah-aksam) doyuracak bir fidye vermesi (gerekli)dir. Kim de gonulden gelerek (daha fazla) bir ihsanda bulunursa, bu, onun icin daha hayirlidir. Bununla beraber (zor da olsa), (isin onemini) bilirseniz, oruc tutmaniz, sizin icin daha hayirlidir. Quran 2/184  O sayili gunler) Ramazan ayidir ki, Kur'an; insanlara hidayet (dogru yol) rehberi, dogru yolun ve dogruyu egriden ayirmanin acik delilleri olarak onda(ki Kadir gecesinde) indirildi. Sizden kim (mazereti olmaksizin) bu ay(in ilk hilalin)e erisirse/gorurse hemen orucunu tutsun, kim de hasta veya seferde (olup da yer) ise, tutmadigi gunler sayisinca (caiz olan) baska gunlerde (orucunu kaza etsin). Allah sizin hakkinizda kolaylik ister, zorluk istemez. Bu da, o sayiyi (kaza ile) tamamlamaniz ve size yol gostermesine karsilik Allah'in yuceligini tanimaniz icindir. Olur ki (dusunur de) sukredersiniz. Quran 2/185  (Rasûlum!) Kullarim sana beni soracak olurlarsa bilsinler ki, ben, suphesiz onlara cok yakinim. Bana dua edenin duasina icabet eder (kabul eder)im. O halde onlar da benim davetimi kabul ed(ip bana itaat et)sinler ve bana îman(da sebat) etsinler. Ta ki bu sayede dogru yola (kurtulusa) ulasmis olsunla Quran 2/186  Oruc (gunlerinin) gecesinde eslerinizle cinsî iliski kurmaniz size helal kilindi. (Haramdan korunmak ve sukûnete kavusmaniz icin) onlar sizin icin bir elbise, siz de onlar icin bir elbisesiniz. Allah (onlara yaklasmamakla) nefislerinizin arzularina karsi zafiyet gostereceginizi bildi de tovbelerinizi kabul edip, sizi bagisladi. Artik bundan boyle onlara yaklasin ve Allah'in sizin icin yazdigi (takdir ettigi) sey (nesl)i isteyin. Beyaz iplik siyah iplikten (fecrin aydinligi, gecenin karanligindan) secilinceye (tanyeri agarincaya) kadar yiyin, icin, sonra da orucu aksam oluncaya (iftar vaktine) kadar tamamlayin. Fakat, mescidlerde i'tikafa (ibadete) cekilmis iken kadinlariniza yaklasmayin. Bu (hukumler) Allah'in sinirlaridir; sakin sinirlara yaklasmayin! Allah, sakinip korunsunlar diye ayetlerini insanlara boyle aciklar. Quran 2/187 |

23.09.2006, 19:22
| |