İnfak konusuyla yakından alakalı Diğerkamlık konusu hakkında geçenlerde hazırladığım bir yazıyı eklemek istedim... Diğerkamlık
Kişinin kendisinin de ihtiyacı olan bir şeyi başka insanlarla paylaşabilmesi, gerektiğinde başkalarına yardım edebilmesi olarak tanımlanan diğerkamlık dinimizin ve kültürümüzün toplumsal hayatı dengede tutma ve bunu olumlu olarak hayata yansıtma özelliğinin bir göstergesidir..
Anadolumuzun güzel gelenek göreneklerinden biri de komşuluk ilişkilerine önem verilmesinin yanı sıra fakir fukaranın da korunup gözetilmesidir. Bu güzel hasletler Anadolu’nun bir çok yerinde hala hızla gelişen teknoloji ve bununla paralel olarak ortaya çıkan küresel anlamda değerlerden uzaklaşma durumundan fazla etkilenmeyip, millî ve manevi değerlerimize bağlılığımızı sürdürmekteyiz. Özgecilik olarak da tanımlanan diğerkamlık kavramını yukarıda yaptığımız genel tanımdan biraz daha detaya inecek ve bunu yaşantımızdan örneklendirecek olursak bankada, alış-verişte, trafikte olsun, insanları itip kakan ve her türlü kuralları çiğneyen veya bunları asla yapmayan uygar insanlardan değil, bir şey hakkı iken bu haktan başkasının veya genelin yararı için vazgeçebilen kişilerin davranışlarından söz ediyoruz.
Bu davranış tarzının özünde yalnız kendi için yaşamayan bir insan formu yer almaktadır.Yani daima veren taraf olmayı tercih eden, toplum için faydalı şeyler üretip bunları paylaşabilen bir insan formu.
Bu duruma Yüce Kur’an Haşr sûresinde şöyle değinmektedir: “…Kendileri zaruret içinde bulunsalar bile onları kendilerine tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerdir…” Peygamberimiz de bu konuyla alakalı olarak “Komşusu aç iken kendisi tok yatan kişi bizden değildir!”buyurmuşlardır..
Yapılan her hizmet, iyilik de kötülük de nihayetinde kişiye dönücüdür. Kendisine yansır. Varlığın bir bilince gelmesi, şuurca yükselmesi, “eşime, dostuma, ihtiyaç sahiplerine yapacağım doğru hizmet ve davranış, bana geri dönecek ve beni aydınlatacak” bilgi ve eyleminde olması, onun diğerkam davranışıdır. Başkalarını öncelikle düşünmek, affetmek, kabul etmek, paylaşmak ve uygulamak diğerkamlığın ana koşullarıdır.
Toplumumuzun değerlerinden uzaklaşmadan bu birleştirici vasıflarını koruması, diğerkamlık düşüncesinin yaşatılmasıyla mümkündür. Dileriz ki bizler ve yeni yetişen nesillerimiz bu olumlu düşünce yapılarına sahip çıkarak benliğimize bağlılığımızı sürdürerek ileriye dönüp aydınlık yarınlara koşmamıza vesile olsun.Hep birlikte sahip çıkılan değerlerimizle geleceğe umutla bakabilelim. |