Şeyh Ebu'l-Hasen Hazretleri şöyle buyurdu:
''Yolculuğum sırasında bir adamla karşılaştım. Bana bazı tavsiyelerde bulundu ve şöyle dedi: İşlerinde kişiye 'Allah'tan başka güç ve kuvvet sahibi yoktur' sözünden daha büyük bir yardımcı ve Allah'a firar etmek ve O'na sığınmaktan daha güzel bir destekçi yoktur. 'Kim Allah'a sarılırsa, şüphesiz ki o doğru yola iletilmiş olur.' (Âl-i İmrân, 101)
Sonra adam şöyle devam etti: Allah'ın adıyla. Allah'a firar ettim, Allah'a sığındım, Allah'tan başka güç ve kuvvet sahibi yoktur, Allah'tan başka günahları bağışlayan kimdir?
'Bismillah'; dille söylenir ve kalpten doğar.
'Allah'a firar edin'; rûhun ve sırrın vasfıdır.
'Allah'a sığındım'; aklın ve nefsin vasfıdır.
'Allah'tan başka güç ve kuvvet sahibi yoktur'; mülk ve emrin vasfıdır.
Allah'tan başka günahları bağışlayan kimdir? Rabb'im! Şeytanın işlerinden (hilelerinden) Sana sığınırım. O, apaçık bir düşman ve saptırandır.
Sonra şeytana şöyle der: Bu, Allah'ın rab olarak senin hakkındaki ilmidir. Allah'a iman ettim, O'na dayandım. Senden Allah'a sığınırım. Eğer bana emretmiş olmasaydı senden korunmayı dilemezdim. Sen kimsin ki senden Allah'a sığınayım!
Allah sana merhamet eylesin, bu sözlerden, şeytanın onların kalplerinde ona bir kuvvet veya irâde nispet edilmeyecek kadar hakir ve önemsiz bir şey olduğunu anladım. Şeytanın var edilmesindeki hikmetin sırrı; isyanın sebeplerinin, nankörlüğün, gafletin ve unutkanlığın kendisine nispet edildiği bir mazhar olmasıdır. Yüce Allah'ın şu kavlini duymadın mı?; ''...bana şeytandan başkası unutturmadı.'' (Kehf, 63); ''...bu şeytanın işidir.'' (Kasas, 15) Böylece şeytanın var edilmesinin sırrı, nispet kirlerinin onunla silinip temizlenmesi oldu. İşte bu yüzden bazı ârifler şöyle dediler: ''Şeytan bu yurdun mendilidir. Günah kirleri, çirkin ve pis olan her şey onunla silinip temizlenir. Eğer Yüce Allah kendisine isyan edilmemesini dilemiş olsaydı, şeytanı yaratmazdı.''
__________________ Aşkımın gözyaşları deniz, içinde Yunus balıkları..
Ne zaman duracak bilmem kafamın dönme dolapları..
İnecek var, durdurun dünyayı !... http://mutevekkil.blogcu.com |