|
Allah'ın dini için çalışır
Müslüman kadının işlediği ibadetle ilgili amellerin en büyüğü ve kıymetlisi, Allah'ın dinine yardım etmek; fert, aile, toplum ve devlet hayatında O'nun kaide ve kanununun uygulanması için çalışmaktır.
Sadık ve dininin hidayet yolunun şuurunda olan müslüman kadın, ta kalbinin derinliklerinde, şayet gerek kendi hayatının, gerekse bütün müslümanların hayatının bu çok önemli yanında kusur gösterecek olursa, ibadetinin noksan kalacağını hisseder. Çünkü Allah Teala'nın cinleri ve insanları kendisi sebebiyle yarattığı büyük hedef o çalışmayla gerçekleşir. Büyük hedef “ilayı kelimetullah” yani yeryüzünde Allah'ın dinini yüce ve hakim kılmaktır. "Ben cinleri de insanları da ancak bana kulluk etsinler diye yarattım." ayetinde belirtilen insanlığın Allah'a kulluk etmesi bu hedefin gerçekleşmesine bağlıdır, "La ilahe illallah, Muhammedun Rasulullah: Allah'dan başka ilah yoktur, Muhammed Allah'ın Rasulüdür." cümlesinin manası da gerçek hayatta böylece yürürlüğe girer.
İlk müslüman kadın bu manayı derin bir şekilde anlamıştır, bu mana bütün benliğine sinmiştir ve Allah yolunda savunma, fedakarlık, cesaret konularında bazı kadınlar, çoğu erkeklerden üstün olmuşlardır.
İşte Cafer b. Ebitalib'in karısı Esma binti Umeys onlardan birisidir.
İslam'ın ilk döneminde; şiddetli, gamlı, sıkıntılı, ibtilalı günlerde kocasıyla İslama koşmuştur. Daha sonra onunla beraber zorluklar, meşakkatler, tehlikelerle dolu olan Habeşistan'a hicret edip orada yaşamıştır. Bütün bunlara Allah yolunda olmak ve O'nun dinine yardım için katlanmıştır.
Hz. Ömer radıyallahu anh kendisine şaka yollu: "Ey Habeşli, hicrette biz sizi geçtik" dediğinde cevaben: "Hayatıma yemin olsun ki evet, doğru söyledin. Sizler Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in yanında idiniz. Aç olanınızı o doyuruyor, cahil olanınızı o öğretiyordu. Bizler ise uzaklarda yurdundan koğulmuş olarak kalmıştık. Vallahi Rasululullah sallallahu aleyhi ve sellem'e gideceğim ve senin bu lafını ona söyleyeceğim", demiştir. Daha sora Nebiyyi Muhterem sallallahu aleyhi ve sellem'e gidip: "Ey Allah'ın Rasulü! Bazı adamlar bize dil uzatıyorlar ve bizim ilk muhacirlerden olmadığımızı iddia ediyorlar", dediğinde Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Bilakis sizin iki tane hicretiniz vardır, önce biz Mekke'de rehin tutulurken Habeşistan'a hicret ettiniz Daha sonra da Medine'de bana hicret ettiniz."