15 Şevval 1429
15 Ekim 2008, Çarşamba
15 Şevval 1429
15 Ekim 2008, Çarşamba
Ayet
Muhakkak O (kur’ân), arşın sâhibi (Allah katında) yüksek mevkiye sâhip, çok şerefli, güçlü bir elçinin (Cebrâil’in, Allah’tan) getirdiği sözdür.
(Tekvir 19-20 )
hadis
Resullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim, rızkının Allah tarafından genişletilmesini, ecelinin uzatılmasını isterse sıla-i rahim yapsın.
(Buhari, Edeb 12)

GİrİŞ Yap

Kullanıcı ismi:
Şifreniz:

Beni hatırla

...........................................
Şifrenizi mi unuttunuz
yoksa hâlâ üye değil misiniz? Hemen Üye Olun

Arama

Gelişmiş arama yap

Online Üye

Şuan Forumda: 65 (21 Kayıtlı ve 44 Misafir) bulunmaktadır.

Online   barayev, barla_21, bir lahza, dilerim, eylül, ilayda, KapaSite, mselim, MuKtEdA, Sedem, siyahsancaktar, umutsel, YaReN, yekru efsun hayal, Hak-dilaram, mesutizm
Tekil Mesaj gösterimi
molla
Şeref Üyesi

molla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 39
Teşekkür aldı: 140 konuda 373 kere
kucult  büyük
Hasta olan kimselere okumak, üflemek ve dua etmek câiz midir?

Hasta olan kimselere okumak, üflemek ve dua etmek câiz midir?

Hasta olan kimselere okumak ve dua etmek câiz olduğu gibi, bunu Salih takva sahibi olan kimselere de yaptırmak câizdir. Her hangi bir hastaya okumanın islam dinine uygun oluşu fiili, kavli ve takriri sünnet ile sabittir.
Nitekim Müslim, Avf b. Malik (r.a)’in şöyle dediğini rivayet etmiştir;

“Biz Cahiliyye döneminde hastanın üzerine okurduk. Ey ALLAH’ın Resulü! Bu durumu nasıl görüyor sunuz? Diye sorduk. Hz. Peygamber (a.s.v) bizlere şöyle buyurdu;

“Okuduğunuz şeyi bana da okuyun. Okuduğunuz şeyde şirkle ilgili bir şey bulunmadıkça her hangi bir sakınca yoktur.” (Müslim)

Yine rivayet edildiğine göre, Hz. Aişe (r.a) şöyle demiştir;

“ALLAH Resulü rahatsız olduğunda Cebrail (a.s) O’nun üzerine okumuştur.” (Müslim)

Yine Hz. Aişe (r.a)’den rivayet edildiğine göre; Hz. Peygamber (a.s.v) rahatsızlandığında Felak ve Nas surelerini okur ve üflerdi. Yarası şiddetlendiği zaman ise ben O’nun üzerine okurdum. Onun elinden tutup bereketini umarak yaraya sürerdim.” (Buhâri, Müslim)

Bu hadisteki Nefes, ıslaklık olmayan hafif ve hoş bir üflemedir. Bütün bunlarda gösteriyor ki, her hangi bir hastanın üzerine dua edip üflemek caizdir.

Nitekim Ebu’l-As oğlu Osman şöyle anlatmıştır;

Müslüman olduğumdan bu yana vücudumda bulunan bir ağrıdan dolayı ALLAH’ın Resulüne şikayetçi olduğumda, ALLAH’ın Resulü şöyle buyurdu;

“Ağrının olduğu yere elini koy. Üç defa “Bismillâh” de. Yedi defa da “Korktuğum ve vücudumda hissettiğim elem verici şeylerin şerrinden ALLAH’a, ALLAH’ın kudretine sığınırım” diye dua et.” (Buhâri, Müslim, Ebu Davud)

Hz. Peygamber (a.s.v)’in bizlere öğrettiği bu duayı öğrenmek ve parmağımızı koyarak okumak çok hayırlıdır.

Şuna da dikkat etmek gerekir ki, hasta olan kimseyi ALLAHu Zülcelal’in yarattığı ilaçla tedavi etmek için ehil bir doktora gitmeden sadece dua ile yetinmek yanlıştır. Çünkü ALLAHu Zülcelal bazı hastalıklar için belirli ilaçlar yaratmıştır.

Yalnız okuyan kimse okunan duaların manasını bilmesi lazımdır. Manası bilinmeyen sözlerle hasta üzerine okuyup, dua etmek caiz değildir.

seyda muhgammed konyevi k.s fetvalar
eski 26.10.2006, 11:52 molla isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)  
Alıntı ile Cevapla   #1

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:39 .