Uhud Gazasında şiddet anında sebat ve sabır gösteren hanımlardan biri de Rasulullah'ın sallallahu aleyhi ve sellem halası Safiyye bint Abdulmuttalib'dir. Safiyye elindeki bir mızrağı insanların yüzlerine karşı sallayarak: "Rasulullah'ın yanından bozguna uğradınız ha!" diyerek bağırıyordu. Rasul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem onu görünce, oğlu Zübeyr b. Avvam'a annesini geri çevirmesi için işaret etmişti. Safiyye'nin Özkardeşi Hamza'ya radıyallahu anh yapılan müsle'yi (müsle: Ölünün burun, ağız, kulak gibi organlarının kesilmesi) görmesini istemiyordu.
Safiyye: "Niyeymiş? Kardeşime müsle yaptıkları haberi bana ulaştı. Bu, Allah Teala yolunda azdır. Bunlara razıyız. İnşaallah sabredeceğim ve ecrini Allah'dan bekleyeceğim." dedi.
Safiyye, Hendek Savaşı'nda da bulundu. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem düşmanları ile savaşmak için Medine'den çıkarsa zevcelerini ve ailesinin kadınlarını, Medine'deki kalelerin en iyi korunanı olan Hassan b. Sabit'in kalesine yollardı. İşte onlar kaledeyken bir Yahudi o civara gelip kalenin etrafını dolaşmaya başladı. Safiyye Hassan'a seslendi: "Ey Hassan; şu Yahudi kalenin etrafında dolaşıp duruyor. Ben vallahi, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem ve ashabı bizimle meşgul olacak halde değilken bu Yahudinin gerideki Yahudilere bizi gösterip saldırmayacağından enıin olamam. İn de öldür şunu." Hassan ise: "Allah seni mağfiret etsin ey Abdulmuttalib'in kızı! Vallahi, benim bu işin adamı olmadığımı bilirsin." dedi. Safiyye onun lafını duyunca kalktı ve bir direk aldı eline, sonra kaleden indi. O direkle Yahudiye vurarak adamı öldürdü. Daha sonra kaleye döndü ve : "Ey Hassan, in de adamın üstündekileri al. Ben alacaktım, fakat onun erkek olması buna mani oldu." dedi. Bunun üzerine Hassan: "Onun eşyasını almaya ihtiyacım
yok, ey Abdulmuttalib'in kızı." cevabını verdi.
Safiyye radıyallahu anh Hayber Gazasına da katılmıştır. |