Buhari, Cabir b. Abdillah'dan radıyallahu anh rivayet ediyor;
Peygamberi gördüm. Bir de baktım ki, Ebu Talha'nın karısı Rumeysa ile karşımda."
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Ümmü Süleym'i ziyaret ettiği gibi kız-kardeşi Ümmü Haram bint Milhan'ı da ziyaret ederdi. Ümmü Süleym'i cennet ile müjdelediği gibi kızkardeşi Ümmü Haram'a da Allah yolundaki mücahidlerle birlikte gazi ve mücahid olarak denizin ortasında gemiye bineceğini müjdeledi. Buhari ve Müslim, Enes b. Malik'den radıyallahu anh rivayet ediyor:
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Milhan'ı kızının evine girdi. Orada biraz uzandı, sonra gülerek uyandı. Milhan kızı: "Niçin gülüyorsun Ya Rasulallah?" dedi.
"Ümmetimden birtakım insanlar mavi denizde gemilere binmişler. Tahtlara oturmuş kırallara benziyorlar." dedi.
Ümmü Haram: "Ya Rasulullah! Allah'a dua et de beni onlardan kılsın." deyince Rasulullah: "Allahım, onu da onlardan eyle!" diye dua etti.
Sonra Hz. Peygamber tekrar uyudu ve yine gülerek uyandı. Ümmü Haram aynı soruyu sordu. O da aynı cevabı verdi. "Beni onlardan eylemesi için Allah'a dua et" dediğinde: "Sen öncekilerdensin, sonrakilerden değilsin!" buyurdu.
Enes radıyallahu anh'm dediği gibi Rasulullah'ın sallallahu aleyhi ve sellem bu müjdesi gerçekleşti. Ümmü Haram, Ubade b. Samit ile evlendi. Mücahid olarak onunla yola çıktı ve Muaviye'nin hanımı Karaza kızıyla denizde gazaya çıktı. Dönerken onun bineğine bindi, hayvan onu üzerinden attı, düştü ve vefat etti.
Kabri, Kıbrıs'ta günümüze kadar, Allah yolunda cihad eden müslüman kadının kıssasını dile getiren bir abide olarak kalmıştır. İnsanlar onun kabri başında: Bu saliha hanımın kabridir, Allah rahmet eylesin demektedirler. |