| adıdeğmez....
Teşekkür etti: 15.070
Teşekkür aldı: 2.385 konuda 8.693 kere
|
azizlerle.com sitesinde biri mehir hakkında sualde bulunmuş: Z.:
selamunaleykum hocam! hocam ben mihir hakkinda bi soru sorucam.kadin evlenirken mihir ister, evlenirler ve ozamanin sartlari cetin oldugundan dolayi "kalsin, almana gerek yok, ilerde paramiz olunca alirsin" der. aradan bir kac yil gecer ve kadin mihrini ister velakin buseferde kocasi aldiris etmez. ben mihrimi istiyorum hocam napmam lazim?? Azizlerle.de
Ve aleykümüsselam. Mihr-i müeccel ve mihri muaccel olarak iki çeşit mihir vardır. Mihri muaccelin hemen, yani zifaftan önce verilmesi gerekir. Mihr-i mueccele gelince, onun için bir süre yoktur. Hatta, -hoş olmasa da- ölünceye kadar uzayabilir. Ancak, kadına mihri verilmeden vefat edecek olursa, kocası onun mirasçılarına bu mihri mutlaka vermek zorundadır. Mihriniz muaccel mi, müeccel mi tam olarak anlaşılmadığından dolayı, nasıl hareket etmeniz gerektiğini bu izahat çerçevesinde kararlaştırabilirsiniz. En iyi dileklerimizle... Z.:
cevabiniz icin cok tesekkür hocam. ben bu sitenin adresini bir arkadasimdan aldim. acikcasida fazla dini bilgilerim yok, ama sukadarini söyleyebilirim evlenirken sadece "mihir" kelimesi gecti, digerleri nedir bilmiyorum. yani kisacasi nikaha karsilik mihir istendi. birde su takildi aklima; madem vakit ölene kadar uzayabilir ozaman bütün erkekler karisini oyalardi nasil olsa bir gün ölcek diye?? islamiyetin bu konuda kadinlara daha duyarli olduguna inaniyorum mu acaba? Azizlerle.de:
İslamın kadına tanıdığı hakları ve özgürlüğü hiçbir din ya da sistemde bulmanız mümkün değildir. Biz erkeğe tanınan ruhsatı söyledik. Bu ruhsattır, emir değil. Zaten Allah tealadan gerçek manada korkan insaflı bir erkek ilk fırsatta hanımına vermiş olduğu mehir sözünü yerine getirmelidir. Doğrusu da budur.Anladığım kadarıyla mihrinizin adı konmamış. Yani muaccel mi, müeccel mi belirtmemişsiniz.Mehrinizi istemeniz en tabii hakkınızdır. Ama keşke nikah kıyılırken bu işi gerçekten bilen birine yaptırsaydınız. O zaman sanırım bu durumlara düşmezdiniz. En azından size mehri muaccel ile mehri müeccelin hükümlerini açıklardı. Siz de ona göre düşünerek karar verirdiniz. Ya mihrin bir kısmını muaccel, bir kısmını müeccel yapardınız,ya da mihrin tamamını muaccel yaparak bu durumlara düşmezdiniz.Hatayı islamda değil, bence başka yerlerde arayınız kardeşim. Allah tealaya emanet olunuz. |

05.04.2008, 14:39
| |
hafsa isimli üye'ye teşekkür eden 4 üye:
| |