26 Şaban 1429
28 Ağustos 2008, Perşembe
26 Şaban 1429
28 Ağustos 2008, Perşembe
Ayet
Eğer biz bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, muhakkak ki onu, Allah korkusundan baş eğerek, parça parça olmuş görürdün. Bu misalleri insanlara düşünsünler diye veriyoruz.
Haşr-21
hadis
İnsanoğlu sabaha çıkıp güne başladığında bütün organları diline yalvararak şöyle derler:Hakkımızda Allah’tan kork. Çünkü bizim doğru yönde ilerlememiz ancak seninle mümkündür. Sen doğru çizgide olursan,biz de doğru çizgide oluruz.Sen doğru yönden saparsan,biz de saparız.
Tirmizi

GİrİŞ Yap

Kullanıcı ismi:
Şifreniz:

Beni hatırla

...........................................
Şifrenizi mi unuttunuz
yoksa hâlâ üye değil misiniz? Hemen Üye Olun

Arama

Gelişmiş arama yap
Hak-dilaram Sözlük

Yürek Yangınları

Online Üye

Şuan Forumda: 76 (27 Kayıtlı ve 49 Misafir) bulunmaktadır.

Online   !ŞEYMA!, Almula, barayev, bir lahza, Dagistan, DeRCan, ebrar69, el-Aciz, gul555, HamS, hiranur, kebirulcady06, KoRSaN, leys, maklube, mustafaorhan, nur talebesi, siyahsancaktar, ta-ha, tÜrkÜ, turab, Ummu Seleme efsun hayal, hafsa, iklimya, monaroza,

Admin :: S.Mod :: Mod :: Yazarlar :: İmtiyazlı Üye
Tekil Mesaj gösterimi
Zemheri
Gast

kucult  büyük
Adem'i Sevebilmek, Yada Adem Olabilmek

ADEM'İ SEVEBİLMEK, YADA ADEM OLABİLMEK

İnsanlık tarihinin daha başlamadığı dönemlerdi. Zat-ı Pak-i Subhani toprağa şekil vermiş ve yeni bir canlı türü yaratacağını ferman etmişti.

- Bir zamanlar Rabb'in meleklere: "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" demişti.Bakara 30

- Hani Rabbin meleklere demişti ki: «Ben kupkuru bir çamurdan, şekillenmiş kara balçıktan bir insan yaratacağım.» Hicr 28.

- «Ona şekil verdiğim ve ona ruhumdan üflediğim zaman, siz hemen onun için secdeye kapanın!» Hicr 29.

Hamurunu ve çamurunu bizzat müşahede ettikleri bu canlının yaratılma haberi diğer canlıları ziyadesiyle heyecanlandırmış idi. Melekler işin hikmetinden sual eder olmuş,

-Hatırla ki Rabbin meleklere: Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım, dedi. Onlar: Bizler hamdinle seni tesbih ve seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek birini mi yaratacaksın? dediler. Allah da onlara: Sizin bilemiyeceğinizi herhalde ben bilirim, dedi.Bakara 30

Cinler olan biteni anlama telaşına düşerken, İblis de içten içe senaryolar düşünmeye başlamış.Sanki kıyamete kadar sürecek bir garaza gönlünü biler gibiydi. Gün geldi Topraktan şekillendirilmiş bu kalıba Allah cc kendi ruhundan üfledi. Bedeni topraktan Ruhu Rabbinden olan bu yeni canlı, yeni olmasına rağmen meleklerin bilemeyeceği kadar çok şeyi öğrenmişti.

- Allah Âdem'e bütün isimleri, öğretti. Sonra onları önce meleklere arzedip: Eğer siz sözünüzde sadık iseniz, şunların isimlerini bana bildirin, dedi.Bakara31

-Melekler: Yâ Rab! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederiz, senin bize öğrettiklerinden başka bizim bilgimiz yoktur. Şüphesiz alîm ve hakîm olan ancak sensin, dediler. Bakara 32
- (Bunun üzerine) Ey Âdem! Eşyanın isimlerini meleklere anlat, dedi. Âdem onların isimlerini onlara anlatınca: Ben size, muhakkak semâvat ve arzda görülmeyenleri (oralardaki sırları) bilirim. Bundan da öte, gizli ve açık yapmakta olduklarınızı da bilirim, dememiş miydim? dedi. Bakara 33

İlahi lütuf onu seçmiş ve öğretmişti meleklerin bile akıl yetiremeyecekleri şeyleri. Cinler ise zaten ona göre düşük formatta yaratılmıştı. Bu sonradan gelen varlık İblisin karşı çıktığı kadar vardı… Cinlerden sonra yaratılmış fakat onlardan üstün ve bilgili idi. bu İblisin kabul edebileceği bir şey değildi… Ne güzeldi eskiden kendileri vardı. Hayat güzeldi rakip yoktu bu sebeple kendileri hep en önde hep birinci idiler. Her şeyi onlar biliyor, her türlü ibadeti yalnızca onlar yapıyordu. Oysa şimdi öylemiydi… Adem diye bir canlı vardı Allahın Özel Öğretisi ile onlardan daha çok şey biliyordu. Birde Allahu Teala ona saygı duyulmasını emrederse ne olacaktı ? tabii ki İblis isyan bayrağını çekecekti… İblis ölçtü biçti, içine sindiremedi bazı şeyleri ama, İlahi senaryo işlemeye başlamıştı.

Allah Azze ve Celle Ademi tasdik etmeleri için melekler ve cinlere çağrıda bulundu. Onlarda İlahi emre secdeyle boyun eğeceklerdi. Melekler melekliğini gösterirken İbliste şeytanlığını gösterdi. Ne demekti secde etmek, ne demekti basit bir toprak parçasından yaratılanı içine sindirebilmek. Onun aldığı İlahı Lütufları hazmedebilmek… Allah dilediyse evet; Allah yarattıysa hoş görebilirim diyebilmek. Kibrin doruklarında ilk mantık yürütmeyi, ilk felsefeyi, ilk ırkçılığı, ilk isyanı gerçekleştirdi İblis.

-Rabbin meleklere demişti ki: Ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. Sad 71

. -Onu tamamlayıp, içine de ruhumdan üfürdüğüm zaman, derhal ona secdeye kapanın!Sad 72

. -Bütün melekler toptan secde ettiler.Sad 73

- Yalnız İblis secde etmedi. O büyüklük tasladı ve kâfirlerden oldu.Sad 74

- Allah: Ey İblis! İki elimle yarattığıma secde etmekten seni meneden nedir? Böbürlendin mi, yoksa yücelerden misin? dedi.Sad 75

- İblis: Ben ondan hayırlıyım! Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın, dedi.Sad 76

Onu topraktan beni ateşten yarattın ben nasıl ona secde edebilirim ‘’ dedi. Kainatın yaratıcısına, kendi yaratıcısına , her şeyini borçlu olduğuna bu cevabı veriverdi…

İblis bu küstahlığı sebebiyle ilahi huzurdan kovuldu…..

- Allah: Çık oradan (cennetten)! Sen artık kovulmuş birisin, ceza gününe kadar lânetim senin üzerindedir! buyurdu. Sad 77, 78.

- (Allah) buyurdu: "Öyleyse oradan in, orada büyüklük taslamak senin haddin değildir. Çık, çünkü sen aşağılıklardansın." Araf 13

- (Allah) buyurdu: "Haydi, sen, yerilmiş ve kovulmuş olarak oradan çık. And olsun ki,onlardan sana kim uyarsa, (bilin ki) sizin hepinizden (derleyip) cehennemi dolduracağım." Araf 18

İyi tahmin edeceğiniz gibi hatayı kendinde aramadı çünkü Adem varlık sahnesine çıkana kadar o hiç hata yapmıyordu. Öyleyse aslında Ademdi onu yoldan çıkaran , ilahi huzurdan kovduran,yani Şeytan aslında Ademdi. Ne güzel devam eden hayatta karşılarına çıkmış her şeyi alt üst etmişti. İçindeki kin ve nefretin tutuşturduğu intikam ateşiyle,
İblis yemin billah etti Ademi ve çocuklarını kandırmaya dair.

- İblis: "Ya Rab! O halde insanların diriltilecekleri güne kadar bana mühlet ver." dedi.Sad 79

- (İblis) dedi: (Bari) bana (insanların) tekrar diriltilecekleri güne kadar süre ver."Araf 14

- (Allah) buyurdu: "Haydi sen süre verilmişlerdensin."Araf 15

Müsaadeyi aldıktan sonra başladı çalışmaya .

- "Öyleyse, dedi, beni azdırmana karşılık, and içerim ki, ben de onlar(ı saptırmak) için senin doğru yolunun üstüne oturacağım."Araf 16

- "Sonra (onların) önlerinden arkalarından, sağlarından sollarından onlara sokulacağım ve sen, çoklarını şükredenlerden, bulmayacaksın."Araf 17

- Allah o şeytana lanet etti. Ve o da: "Elbette senin kullarından belirli bir pay alacağım, onları mutlaka saptıracağım, onları boş kuruntulara sokacağım, ve onlara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar, onlara emredeceğim de Allah'ın yaratışını değiştirecekler" dedi. Kim Allah'ı bırakıp da şeytanı dost edinirse, şüphesiz o, apaçık bir ziyana uğramış olur.Nisa 118, 119

Gece gündüz plan kurdu. Kafayı taktığı Ademle yatıp Ademle kalkıyor nasıl intikam alabilirimin alternatiflerini üretiyordu. Adem Cennetteydi o ise ilahi huzurdan kovulmuş bir mahluktu.

.- Dedik ki: "Ey Âdem, sen ve eşin cennette oturun, ikiniz de ondan dilediğiniz yerde bol bol yeyin, fakat şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz.'' Bakara 35

- Biz de (Âdem'e) şöyle demiştik: "Ey Âdem! Şüphesiz bu (İblis) sana ve eşine düşmandır. Sakın sizi cennetten çıkarmasın, sonra bedbaht olursun (sıkıntı çeker, perişan olursun)." Taha 117
- "Doğrusu senin acıkmaman ve çıplak kalmaman (ancak) cennettedir. Taha 118

Bulmuştu sonunda bir yöntem,

- Derken onların, kendilerinden gizli kalan çirkin yerlerini kendilerine göstermek için onlara fısıldadı: "Rabbiniz, başka bir sebepten dolayı değil, sırf ikiniz de birer melek ya da ebedî kalıcılardan olursunuz diye sizi şu ağaçtan men etti." dedi. Araf 20

- Ve onlara: "Elbette ben size öğüt verenlerdenim." diye de yemin etti.Araf 21

- Böylece onları aldatarak aşağı sarkıttı (önceki mevkilerinden indirdi). Ağacı(n meyvesini) tadınca, çirkin yerleri kendilerine göründü ve cennet yapraklarını üst üste yamayıp üzerlerini örtmeğe başladılar. Rableri onlara seslendi: "Ben size o ağacı yasaklamadım mı ve şeytan size apaçık bir düşmandır, demedim mi? diye nidâ etti.
Araf 22

- Nihayet şeytan onun aklını karıştırıp Şöyle dedi: "Ey Âdem! Sana sonsuzluk ağacını ve eskimeyen bir saltanatı göstereyim mi?"Taha 120

- Bunun üzerine ikisi de o ağaçtan yediler. Hemen ayıp yerleri kendilerine açılıp görünüverdi. Ve üzerlerine cennet yaprağından örtüp yamamaya başladılar. Âdem Rabbinin emrinden çıktı da şaşırdı.Taha 121

Adem’e dedi ki bu yasak ağaca yaklaşırsan ölümsüz olacaksın. Ademi kandırmanın ciddi bir planı olmalıydı . Ademin reddedemeyeceği bir vaadde bulunmalıydı. İşte ölümsüzlük fikri çok cazip bir çeldirici idi. Adem bunu reddedemezdi. Havvanın olaydaki rolünü tartışmacılara bırakıp diyebiliriz ki evet Hz. Adem buna inandı. Belki inanmak istedi. Belki onu varlığa tercih eden Külli irade onu zorladı ve Cennetten dünyaya indirildi. İblis durdu mu ? Hayır. Yeniden planlar üretiyor ve kişiye özel en iyi çeldiriciyi bulmaya çalışıyordu. Ademden sonra oğlu Kabile yöneldi, onun fıtratındaki açıkları tespit etti ve onu karşı cinse tamah, sahtekarlık, hırs ve intikam silahlarıyla yoldan çıkardı. Kabil o kadar şeytan olmuştu ki ilk kan döken katil oldu. Belkide içindeki hırsın onu bu cinayeti işlemeye kadar götüreceğini tahmin etmemişti. Meleklerin ve babası Ademin değil İblisin yolunda gitmenin, onun oltasına takılmanın kendisini kardeş katili yapacağını hesap edememişti. Allahın ve Resülünün öğrettikleriyle yücelmeyi kerih gören bu ademoğlu bir kargayı hoca edinmenin basitliğini iliklerine kadar işlemiş ve kardeşini toprağa gömmüştü.

İşte o gün bu gündür yol ikidir. Biri Allahın öğrettiği Resullerle desteklediği İslam yolu. İkincisi, İblisin önder olduğu , kuruntu vehim ve aldanmaların yolu… Yani birincisi suçu önce kendinde arayan hata etse de tevbe eden, günahta ısrar etmeyen, Allahın bağışlamasına önem veren insanın (Adem) yolu; diğeri suçu başka yerde arayan kendini hep temize çıkaran, af dilemeyen, burnu yukarda müstağni mütekebbir İblisin yolu.Bu yollar, birincisi Cennete ikincisi Cehenneme çıkan geniş caddelere benzer. İktidarlar bazen Cennete giden yolda insanlara yolculuğu kolaylaştırılır, bazen de Cehenneme giden yolda.

Allahu Teala sevdiği kullarını, sevdiği kullarına sevdirirmiş. Değilinden hareketle sevmediklerini de sevmediği kullara sevdirir. Sevdiklerine Cennete giden yolun şurasında veya burasında rastlamak mümkündür. Cadde geniş ve iki yanı arasındaki yoldan çıkmadıkça, yoruldum deyip dönmeye kalkmadıkça onun sevdikleriyle belli adreslerde karşılaşmak mümkündür. Diğer yol ise adları farklı işleri farklı gibi görünse de aslında Allaha isyan ve itaatsizlik ortak paydasında buluşan ve başlarında İblisin imam olduğu topluluktur.

Peki bu insanlar şeytanın peşinden niye giderler?

Konu Zemheri tarafından (30.10.2006 Saat 23:26 ) değiştirilmiştir..
eski 30.10.2006, 22:35  
Alıntı ile Cevapla   #1
isimli üye'ye teşekkür edenler

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:46 .

Page generated in 0,35760 seconds with 14 queries