|
Kisaca Hayati
1929 yilinda Trabzon/Of'ta dünyaya gelen Mahmud Efendi, Ali Efendi ve Fatima Hanym çiftinin hayatta kalan ilk çocugudur. Çocuklari yasamayan Ali Efendi, meccanen imam-hatiplik yapigi caminin minaresinde okudugu her ezandan sonra "Ya Rabbi bana hayirli bir evlat nasib et!" diye dua ederdi. Bir gece Fatima Hanim rüyasinda ayin koynuna indigini ve dünyayi aydinlattigini görür. Rüyadan kisa bir zaman sonra hamile kalir ve bir erkek çocuk dünyaya getirir.
Ali Efendi, yeni dogan çocugunu alir civarda Kal-Ömer Mahmud Efendi diye bilinen alim/veli zata götürür. Kal-Ömer Mahmud Efendi, Ali Efendi'nin oglunu kucagina alir ve sunlari söyler: "Adin benim adim olsun, ilmin benim ilmim olsun, takvan benden fazla olsun."Kal-Ömer Mahmud Efendi'nin iltifatina nail olan küçük Mahmud, yetiskin kisilerde görülebilecek tavirlariyla dikkat çeker, arkadaslari arasinda farkliligi ile temayüz eder.Duruslarinda "büyük olus"un kodlarini gören köylüler, çocuklarina Ona benzesinler diye "Mahmud" adini koyarlar.
O daha çocukken, dogdugu Miçço (Tavsanli) köyünde yasça kendinden küçük 40 tane Mahmud vardi.
Mahmud Efendi 16 yasinda teyzesinin kizi Zehra Hanym'la evlendi. Evliliginden adlarini Ahmed (d. 1949), Abdullah (d. 1952), ve Fatima (1953- 2004 ) koydugu üç çocuk dünyaya geldi.
|