| Ebu Bekirli İki Yıl
Ebu Bekir radıyallahu anh ilk lider olarak, o hüzünlü günde ilk konuşmasını yaptı. Konuşması yeryüzünde konuşulmuş en ideal sözlerden biri olarak tarihe geçti. O gün dedi ki: “Ey İnsanlar!
En iyiniz olmadığım halde başınız oldum.
İyi iş yaparsam bana yardım edin. Hata edersem beni düzeltin.
Doğruluk emanettir. Yalan hıyanettir.
Sizin aranızdaki zayıf, ben onun hakkını alıncaya kadar güçlüdür. Güçlü de, ben ondan hakkı alıncaya kadar zayıftır… Allah’a ve Resulüne itaat ettiğim sürece siz de bana itaat edin. Ben Allah’a ve Resulü’ne asi olursam bana itaat etmeniz gerekmez.”
İki yıl Müslümanların lideri olarak yaşadıktan sonra, o da altmış üç yaşında vefat etti. Hayatını hizmetine adadığı dostunun yanına defnedildi.
Ebu Bekir radıyallahu anh iki yılda şu işleri gerçekleştirerek büyük düşünceliliğini göstermiş oldu:
a- En riskli dönemde dağılmayı önledi. Çeşitli sebeplerle bir kısım insanlar İslam’dan döndüler. Meşhur irtidat hareketleri başladı. İslam’ın en önemli rükünlerinden biri olan zekâta itirazlar oldu. Ebu Bekir radıyallahu anh ‘Medine’de beni kurtlar yiyecek kadar yalnız bile kalsam…’ diye başlayan sözüyle gösterdiği istikrarlı bir siyaset sonucunda, aç kurtlar gibi saldıran mürted gurupların zararını İslam’dan uzaklaştırdı.
Müminlerin annesi, Ebu Bekir radıyallahu anhın kızı Aişe radıyallahu anha o günleri anlatırken diyor ki: “Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem vefat edince nifak patladı, Yahudilik ve Hıristiyanlık canlandı. Peygamberlerini yitiren Müslümanlar, fırtınalı bir gecede dağılan koyunlar gibi oldular. Sonunda Allah Ebu Bekir’in etrafında topladı onları. Babamın başına gelenler, yüksek dağların başına gelseydi ezilirdiler. Vallahi, ne zaman bir konuda tartışsalar babamı karşılarında buluyorlardı.
Ömer bin Hattab’ı gören de onun İslam’a yardım için yaratıldığını anlardı.” Ahmed, Fadailussahabe, 68
b- Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemden devralınan ne varsa onu yaşattı. Tavize ve esnemeye meydan vermedi. Böylece önceki peygamberlerin emanetinin zayi edilme süreci bizim peygamberimizin başına gelmemiş oldu.
c- Kur’an’ı Kerim’in dağınık haldeki yazılmış parçalarını bir araya getirterek, tek bir Mushaf nüshası çıkardı. Kur’an’ı yazılı bir kitap haline getirdi.
d- Fetih hareketini, bütün zorluklara rağmen başlattı.
Ebu Bekir radıyallahu anh vefat edeceğini anladığı hastalığa yakalanınca, o güne kadar kendisine en yakın çalışma arkadaşı olan Ömer bin Hattab radıyallahu anhı kendisinden sonraki ikinci lider olarak seçtiğini duyurdu.
O vefat edince yerine Ömer radıyallahu anh ikinci Halife olarak seçildi, bey’at edildi.
__________________ “Yarısı Allah’ın, yarısı da dünyanın olacak şekilde
yarım kalple yaşayamam ben.” |