Bayrak
20 Recep 1429
23 Temmuz 2008, Çarşamba
20 Recep 1429
23 Temmuz 2008, Çarşamba
Ayet
Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir.
Hucurat-12
hadis
Kim ki yanında Müslüman kardeşinin gıybeti yapıldığı halde, gücü yeterken ona yardım etmezse, Allah onu dünya ve ahirette zelil kılar.
Camiu’s-Sağîr

GİrİŞ Yap

Kullanıcı ismi:
Şifreniz:

Beni hatırla

...........................................
Şifrenizi mi unuttunuz
yoksa hâlâ üye değil misiniz? Hemen Üye Olun

Arama

Gelişmiş arama yap
Hak-dilaram Sözlük

Yürek Yangınları

Online Üye

Şuan Forumda: 24 (0 Kayıtlı ve 24 Misafir) bulunmaktadır.

Admin :: S.Mod :: Mod :: Yazarlar :: İmtiyazlı Üye
eee
Konu: sakal
Tekil Mesaj gösterimi
hafsa
adıdeğmez....

hafsa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür etti: 11.660
Teşekkür aldı: 1.697 konuda 6.116 kere
Sakal Üzerine

--Sakal kesmenin mezheblere göre hükmü nedir?

--Sakal kesmek bütün mezheblere göre haramdır, doğru değildir. Müslümanın böyle sakal kesmesi yoktu, sonradan çıktı bu... Sakalı kesmek, bıyığı kesmek Batı ile tanıştıktan sonra çıktı. Gayrimüslimlere benzemek yönünden uygun değildir.

Sakalı kesmek hilkati tağyirdir, haramdır. Ayet-i kerimede, şeytanın:

(Feleyuğayyirunne halkallah) "Ben şeytan olarak müslümanların sağından, solundan gideceğim, geleceğim; onlara hilkatlerini değiştirteceğim." dediği buyruluyor. Allah buraya sakal koymuş, kökü deride, yâni hilkatimizde var... O halde, bu böyle olacak. Bunu kesmek, hilkati değiştirmek oluyor.

Kadınlara vermemiş, erkeğe vermiş. Demek ki, erkek sakallı olacak!.. Hilkate uygun olan bu... Kadınlara benzemek yönünden kesilmesi uygun değildir.

Hadis-i şerifler çok... Diyor ki: "Bıyıkları kısaltınız, sakalı uzatınız!" Sahih hadis-i şerifler vardır bu hususta... Ramuz'da da vardır, başka kitaplarda da vardır.

Ayet de vardır, hadis de vardır. Binâen aleyh, eğer mânisi yoksa, sakal bırakması lâzım bir müslümanın!..

devamı....

antioxidan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
fıtrata dair hadislerden ve daha başka hadislerden sakalın bir tutam uzatılmasının sünnet, tamamen kazınmasının -mazeretsiz- en azından mekruh ve umuma göre haram olduğu tespiti bütün mezheplerin ortak kanaatidir.

şimdi durup dururken yeni mezhepler geliştirmeye luzum yok.
>> ihvanforum

Hak-dilaram´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
molla´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
bismillah.

cevabını merak etdiğim bir soruda benden.

acaba sakalı sebebi ile iş bulamayan ve bu yüzdende sıkıntıya düşen biri sakalını kesebilirmi.?

ulemanın bu hususda fetvası varmıdır.?
başka alimleri bilmiyorum; üstaz'ın bu gibi sorularda sakal kesmeye fetvasını duymadım. yani sorulunca 'kes' dediğini hiç duymadım. 'fetvayı biliyorsunuz, ben daha ötesini söylemem' der her zaman. ama biri işini gücünü şunu bunu öne sürerek kesmişse ve kendi kendine kesmişse de, onu tard ettiğine şahit olmadım.

bu mevzu hakikatte imtihanların büyüklerinden ve algı meselesi...

kadını, başını açtığı için okul iş şartlarından dolayı kınayanlar, erkeğin aynı şartları gerekçe göstererek sakalını traşına ses çıkarmıyorlar ya, işin fetvası bir yana, ruhi sorumluluk ve dürüstlük noktası bendenizce problemli.

tabi ki aynı şey değil hüküm itibarıyla; ama iç dengeye hitabeti ve sosyal getirisi götürüsü aynı. psikolojisi de aynı olmalıydı.
eski 28.04.2008, 21:08 hafsa isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)  
Alıntı ile Cevapla   #2
hafsa isimli üye'ye teşekkür eden 2 üye:

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:54 .