Sınavlara Hazırlıkta Sizi Bir Adım Öne Geçirecek 4 Temel İlke 1 – Verimli ders çalışmak:
Sınavlara hazırlanırken, ders çalışma amacıyla saatlerce masanın başında oturmanız sizin ders çalıştığınız anlamına gelmeyebilir. Bu süreçte harcadığınız zamanın niceliğinden-uzunluğundan ziyade niteliği önemlidir. Sistemli, düzenli ve sonuca yönelik ders çalışmanın, metotsuz ve rastgele ders çalışmadan kat kat daha verimli olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bundan dolayıdır ki verimli ders çalışma tekniklerini öğrenmeniz,öss-oks-sbs sınavları sürecinde hayati öneme sahiptir. 2 – İyi bir şekilde motive olmak:
Belirli bir hedefinizin olması ve bu hedefinize ulaşmak için düşünce planında kendinizi hazırlamanız çalışma isteğinizi arttıracaktır. Hedefleri doğrultusunda “sınava dört elle sarılan” bir öğrenciyle , “bu yıl şansımı deneyeceğim” diyen bir öğrencinin çalışma performansları elbette ki aynı olmayacaktır. Bilinmelidir ki, Öss sınavı şansla – tesadüfle kazanılmayacak kadar ciddi bir sınavdır. Sınava iyi bir şekilde motive olmanız çalışmanızı anlamlı kılacaktır. 3- Psikolojik destek almak.
Öss sürecindeki sınav kaygısı, başaramama korkusu, yetersizlik duyguları vb problemler başarınızı doğrudan etkileyecektir. Bu kritik süreçte size yol gösterecek , size psikolojik destek sağlayacak bir uzmandan yardım almanız faydalı olacaktır. Bu amaçla okulunuzdaki rehberlik servisinden yardım alabilirsiniz.
Ayrıca Öss sınavı uzun soluklu bir çalışmayı gerektirdiğinden dolayı netlerinizin kısa bir sürede yükselmesini beklememeli ve paniğe kapılmamalısınız. Maalesef birçok öğrenci “netlerim yükselmiyor” gerekçesiyle erkenden pes edebilmektedir. Tüm bunlar Öss’ye hazırlanma sürecinde psikolojik süreçlerin büyük önem taşıdığını ortaya koymaktadır. 4-İyi bir arkadaş çevresine sahip olmak:
İnsan çevresinden etkilenen bir varlıktır. Çevremizle kurduğumuz etkileşim sonucu olumlu veya olumsuz bir şekilde etkileniriz. Öss’ye hazırlanma sürecinde ders çalışmayı seven ve sınava iyi bir şekilde motive olmuş arkadaş grubunuzun olması sizi olumlu yönde etkileyecektir. Aynı amaç için uğraşan bir gruba ait olmanın verdiği psikolojik desteğin yanı sıra ,aranızdaki tatlı rekabet çalışmalarınızı olumlu yönde etkileyecektir. Arkadaş grubunuzun Öss havasından uzak olması ise sizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebepten dolayı arkadaş grubunuza dikkat etmeniz büyük önem taşımaktadır. |